Studieteknik, del ett
Mina lärare ville att vi skulle dela med oss av vår studieteknik, som jag delade på min skolblogg men på begäran kommer det även här: 

Läsning av ex. kursbok

Skumläs texten först - återkom sen för mer djupgående studier av texten.

Läs med pennan i hand - stryk under ord/stycken som du tycker är bra/relevanta eller inte förstår och kom tillbaka till sen. Skriv upp eller markera sidnumret med en post-it. Jag brukar ha ett block att anteckna i vid sidan av om jag kommer på kommentarer till det jag läst eller om jag har några frågor.

_ Tänk på att du inte behöver memorera hela boken! - läs bara in dig på den teorin som är viktig för just din frågeställning och kom tillbaka till den. 

Samla på teorier - när du läst något som du tyckt varit intressant eller passande till vad det nu kan vara du ska använda teorin till, markera med en post-it så att du i efterhand kan hitta tillbaks till rätt teori. Ett tips är också att skriva exempelvis namnet på den som hävdar en teori eller det som är det centrala i det stycke du vill markera. T.ex "Karlsson - Estetiskaläroprocesser". Post-it lapparna låter jag alltid få sitta kvar i böckerna (om det är mina egna såklart).

Öronproppar - jag behöver totalt tystnad och fokus när jag ska läsa så jag använder alltid öronproppar (t.o.m i tysta läsesalen på bibblan).






















5 kommentarer:

Maria sa...

Vad skönt att se att man inte är ensam som alltid använder öronproppar när man pluggar.
Öronproppar är helt underbart. Så skönt att kunna plugga in propparna när man själv vill och verkligen stänga ute alla störande ljud. Jag använder också alltid öronproppar när jag pluggar oavsett om jag sitter hemma, på skolan eller i en tyst läsesal. Koncentrera mig så mycket bättre när det är helt tyst. Med öronproppar djupt insatta i öronen kan man verkligen få studiero överallt. Fler borde verkligen testa öronproppar hur skönt som helst. Helt perfekt på tentor. Man hör inte de andra och slipper därmed bli stressad av dem.
Jag sover också alltid med öronproppar. Sover så mycket bättre och djupare när det är tyst. Dock får jag ibland lite ont av propparna. Har du något tips på sköna öronproppar att ha när man pluggar och sover?

Elin Karlsson sa...

Hej Maria!

Öronproppar über alles! hihi. Ja jag brukar köpa ett par som finns på Clas Ohlsson för 29kr, de kommer i spexiga färger med ett litet etui som man enkelt kan ta med sig. Märket heter Moldex kolla länken här : http://www.clasohlson.com/se/H%C3%B6rselproppar/Pr408031000

Dessa sover jag också med då det är de enda som jag personligen tycker inte gör ont i öronen. För som du säger vissa proppar får man ont av om man använt för mycket. Med dessa får iaf inte jag ont alls!

gittilou sa...

hurra för dig som ger oss goda råd och tips!

Maria sa...

Tack för tipset på öronproppar. Jag var in och köpte dem. Kan inta annat än hålla med om att de är sköna. Har använt dessa öronproppar hela denna vecka nu både när jag har tentaplugga och sovit. Har inte fått det minsta ont av de. De dämpar dessutom ännu bättre än de vanliga gula jag hade innan. Blir verkligen helt tyst när man sätter in dem. De tar verkligen bort alla bakgrundsljud på biblioteket. Ska helt klart köra vidare med dessa öronproppar.

Elin Karlsson sa...

Gittan: We aim to please! :D

Maria: Det var så lite så! Ja, de är redigt bra dä ärom!