Studieteknik, del två

Så här gör jag när jag skall skriva ett skriftligt arbete, jag hoppas det kan hjälpa någon med lite tips.

Skriftligt arbete

_ När jag ska skriva en hemtenta eller uppsats börjar jag först med att utifrån min eller hemtentans frågeställning se vad för litteratur jag kan koppla an till eller använda i arbetet. Är det ett helt nytt fält eller tema som du är obekant med, googla, använd universitetets bibliotekets databas för sökning eller gå till bibblan direkt och prata med de hjälpsamma bibliotekarierna. 

Gör upp en plan för vad du vill ta upp i din text, vad är relevant, vad intresserar du dig för, vad håller du inte med om? 

Disponera din tid på ett bra sätt - sådär i början av ett arbete kan det var svårt att veta vad man ska skriva och hur man ska strukturera uppet men en bit in i arbetet, i alla fall när man kommit igång, är det bra att disponera sin tid så att man vet ungefär vad som behöver göras och när. Gör en lista. Såklart kan du inte i förhand veta exakt hur lång tid det ena och det andra kan ta men höfta på ett ungefär, man lär sig allteftersom. Jag tycker det underlättar arbetet att göra en "plan" för att enkelt se vad som skall göras och som man kan kryssa av och se slutet gott allting gott. På så sätt undviks också sista-minuten-paniken.

Förhåll dig kritisk - granska ditt arbete allteftersom du skriver det, köp inte alla teorier rakt av - du ska kunna problematisera dem (om det är en sån typ av text såklart). 

_ Eftersom du vid läsning (om du pluggat ett tag har du samlat på dig en buffert av litteratur, teorier och dylikt) markerat med post-its som du enkelt kan gå tillbaka till och se vad som passar innehållet i den text du just nu ska skriva.

Väv in istället för att citera - ska du använda dig av en teori ur en bok och vill citera rakt av, tänk då på att du behöver ha citationstecken och hela stycket som du citerar precis som det står i boken. Eftersom det ofta är så att man när man skriver ett arbete har ett begränsat antal sidor att arbeta med, kan jag tycka att det tar alldeles för mycket plats att enbart citera rakt av utan försöker istället plocka ut det centrala ur citatet och skriva/väva in det i min text.

_ Använd internet som inspiration (men kopiera inte, det kallas fusk!) - är man osäker på hur man exempelvis skriver i essä eller uppsatsform så finns det en uppsjö av uppsatser att ladda ner och bli inspirerad av. 

Använd inte ord som du inte förstår bara för att verka smart - kolla upp vad svåra ord betyder innan du använder dem. Det ska trots allt kännas som din text när man läser den. Med det sagt: skriv inte i talspråksform! 

Använd dig av synonymer - på synonymer.se kan man skriva in det ord man vill ha synonymer till och så ger de en förslag på ord som kan passa istället. 

Var konsekvent - använd dig av samma struktur av din text hela texten igenom, använder du t.ex APA-manualen när du skriver så använder du dig av den i hela arbetet. 

Källhänvisning - gör en sida i dokumentet som heter "källor" (eller "litteraturlista") när du börjar skriva, så att du direkt kan lägga in källor där allteftersom du använt dem i texten så att du inte glömmer bort dem sen. Jag brukar också alltid färgmarkera källor direkt i dokumentet så att jag enkelt kan se var jag har dem sen när jag är färdig och ska gå igenom dem när jag är klar. När du använt dig av en internetkälla, tänk på att klistra in hela adressen. 

Skriv aldrig med typsnittet "Comic Sans" (du vill framstå som seriös!).

_ Analysera, problematisera din text.

Låt någon annan läsa din text - bra sätt att testa om ens text håller måttet. Finns det saker som är otydliga? Något att ändra på? Stavfel?

Skriv ut och läs igenom - man kan lätt bli lite blind när man sitter vid datorn så jag brukar alltid skriva ut min text och gå igenom den i pappersform. Det är mycket enklare att läsa och du kan markera med penna där du ser att du behöver ändra något. 


Allmänt
Ta pauser - sitt inte långa mastodontpass och skriv, ta små pauser och gå ifrån datorn då och då. Det är viktigt att göra annat för att smälta det man gjort.

Fika/mellanmål/studiegodis - håll hjärnan och humöret på topp med snacks eller jobba på beting - belöna dig själv när du skrivit klart en sida kanske?

Rättstavning - använd rättstavningsfunktionen i ditt skrivprogram, i de nyare varianterna finns massa bra tips.

Hitta det sätt som fungerar för just dig - stressa inte upp dig genom att jämföra med andra, lär dig istället hur du fungerar när du pluggar/skriver tentor osv. Hur vill du ha det? Vad har du för knep? Tänk att du kan!

Inga kommentarer: