filmpremiär
så var det äntligen dags för premiärvisningen av min film! jag ska inte hålla er på halster längre så här har ni den:jag hoppas att ni gillade den. kommentera gärna för då blir jag glad. läs gärna den (förkortade) presentation av hur jag tänkt också. man kan läsa den längre versionen -> här <- på min skolblogg.drömmer om

gestaltningsarbetets utgångspunkt, den magiska artefakten, fick mig genast att tänka på drömmar och fantasier. främst fastnade jag för det magiska i drömmar, det möjliga och obegränsade i dessa.
drömmen i sig är ett fantastiskt och magiskt tillstånd där verkligheten är obegränsad. i drömmen om natten blir den upplevda verkligheten till en ny verklighet i drömmen, och på så sätt skapas någonting magiskt. jag ville bryta eller utforska distinktionen mellan drömmen och den verklighet vi känner mellan detaljer som flätar samman drömmen med verkligheten (exempelvis kartboken och jordgloben eller bilen som kan ses som en förlängning av drömmaren själv).

när jag föll in på detta spår kom arbetet också osökt in på freuds teorier om associativ drömtydning. enligt freud är ens egna drömmar en väg till självanalys med grundhypotesen att det medvetna själslivet i drömmen släpps loss på ett sätt som inte är fallet när vi är vakna och kontollerade (drömmen är så att säga grundinspirationen till fri association)

drömmen är verktyget som behövs för att man skall kunna se sig själv som man verkligen är. freud menar att drömmar är uttryck för önskningar av mer eller mindre omedvetet slag. således menar han att alla drömmar är önskeuppfyllningar. eftersom det omedvetna är skiljt från det medvetna genom en censurerande instans, där det omedvetna inte bara är passivt osynligt, utan aktivt döljer sig för oss i ett förvridande och förvrängande av drömmens innehåll, kan ett sådant tolkande kräva stor detaljkännedom om ens liv och kreativa lösningsförslag där personen blir uppfylld och glad av sin resa, kanske rentav självförverkligad om man så vill.

i drömmarnas värld kan man stöpa om och ändra på både sig själv, händelser och andra människor, filmens titel "
drömmer om", är en ordlek på detta. vi drömmer om vår vardag fast i drömmen lägger vi ihop saker som annars inte hör ihop och på så sätt görs händelser om.

9 kommentarer:

HMB sa...

SUPERFIN!

Anonym sa...

ååå fantastiskt fin! Vad begåvad du är!! Det kändes genomtänkt.

emma sa...

Ja Elin vilket jobb du har lagt ner, nu kan du sannerligen slå dig själv på bröstet! Jag tyckte om att bilen dök upp där i slutscenen med! Tyvärr drömmer jag mest mardrömmar. Skulle hellre drömma en dröm som såg ut som din film.
KRam

Örjan sa...

Fint!

Emma sa...

Fantastiskt Elin.

Anonym sa...

så fin!

stina sa...

wow. vilket enormt projekt! är helt såld. älskar idén! dante och jag tittade tillsammans och den enda kommentaren han sade under filmens gång var: "åh nej! han är inne i paketet!!" haha!

Amanda sa...

Herrejösses vilken fin! Jag blev helt frälst! Vilken underbar. Detaljerna var ju hur fräcka som helst. Himla genomtänkt och bra! :)

Maria Kosonen sa...

Imponerad! Härlig film och tänk vad man kan göra om man använder fantasin! Du är grym!