kl 16:41
helgens lyxmat, del två

idag gjorde vi en helt fantastiskt god svamppizza toppad med vitlöksolja. det var by far den goaste jag ätit på länge! rekommenderas starkt. och precis som igår så kommer receptet ur nyaste numret av 'allt om mat'.

funghi é la vita
1 degbit (se grundrecept)

2 bitar ostronskivling
1 skogschampinjon
1 shiitakesvamp
1/2 portabellosvamp
1/2 dl tomatsås (se recept här)

1 tsk olivolja
1/2 dl riven parmesanost
1 msk vitlöksolja (se recept här)
gör så här:
sätt ugnen på 275-300°c. kavla ut eller tryck ut degbiten till en rund pizza på mjölad arbetsbänk. ansa och skiva svampen. täck degen med tomatsås. ringla över olja täck med parmesanost. täck pizzan med svamp och ringla över vitlöksolja i önskad mängd. grädda på stenplatta i ugnens mitt i 5-10 min.

vi hade ingen stenplatta att grädda på (men vi tänker absolut skaffa oss en) så vi förvärmde en vanlig bakplåt, kavlade (tunt) och preppade pizzan på ett bakplåtspapper som vi sen drog över på plåten och så svisch in i ugnen. det är nästan ett måste att göra så tycker vi eftersom degen då sväller upp och blir knaprig och fin. mängden av svamp och ost följde vi nästan inte alls, vi tog lite på känn och hade på lite extra av allt.
vi missade att läsa att man skulle ringla på vitlöksoljan innan pizzan skulle in i ugnen så vi ringlade på den efteråt vilket funkade bra. vitlöksoljan tycker jag lyfte pizzan extremt mycket och bör inte uteslutas. vi missade och helt att den skulle göras tolv timmar innan och skulle stå o
ch mogna i kylen så den stod kanske bara två timmar men det var gott ändå.

vi orkade inte hålla på att jäsa och knåda deg i flera timmar så vi gjorde degen från ett recept vi testat innan ur 'annas mat'.


translation:
see the recipe for this delicious funghi pizza ->
here <- (update: i'm sorry, but the google translate doesn't want me to share this with you guys so please copy and paste all of the above yourselfs to read it in english. again i'm sorry)

4 kommentarer:

Rebecca sa...

Jag får nog ta och köpa senaste numret av allt om mat! Verkar vara en riktig hit!

Elin Karlsson sa...

haha ja gör det! de två andra numren efter nyår har vart lite trista men detta, ohboy! :) haha. du gör dig själv en tjänst.

det var så bra för sebastian fick en prenumeration i julklapp.

kram! :)

emma axelsson sa...

herre jösse elin det verkar som att du är rena mästerkocken! Hemma-pizza är dundergott!

Elin Karlsson sa...

haha ja om du visste! men bara ibland, tro nu inte att vi äter lyxmat vareviga dag :)