Kalendern 2012, lucka femton:
Gjut nåt
Man kan gjuta massor med kul saker, själv gjorde jag en ljusstake i betong gjutet i ett gammalt plastskydd till en taklampa. Ni förstår, det behöver inte alltid vara så himla avancerat. Har man inte kånkat hem 25kg finbetong i snöstorm som jag så kan man gjuta i gips. 

Du behöver:
finbetong eller gips
form att gjuta i
plasthink att blanda i
pinne att blanda med
plastsäckar och tidningspapper som stänkskydd
vatten

Gör så här:
Lägg ut skyddsplast och papper på ytan där du ska arbeta. Förbered dina formar - har du gummiformar behöver du inte göra någonting men har du tex glas att gjuta i bör du smörja in det i vaseline så att det lossnar när du skall ta ur formen. Bäst att gjuta i är plast för där fastnar inte gips/betong.

Blanda gips eller betong med vatten enligt instruktionerna på påsen, rör om med pinnen så att det inte blir klumpar. Med gips får man vara snabb, så ha dina formar redo att hällas i innan du blandar. Häll i formarna. Ett tips på att undvika luftbubblor är att efter att gipset/betongen stelnat en aning är att knacka och skaka lite lätt på formen. Låt formen vila ett dygn (om inte längre står på förpackningen) så att du är absolut säker på att allt har stelnat som det ska innan du tar ur ditt gjutna föremål.

Ska man gjuta av tex en hand kan använda gipsbindor. Då smörjer man noga in handen med vaseline och sen lägger på bindorna. Doppa bindorna lätt i lite vatten, det skall inte vara för mycket, lägg dem på handen och stryk ut dem med andra handen. När gipset sen stelnat något klipper du en vik längs ena sidan och drar sakta ut handen. sen för du ihop ändarna på gipset och löder ihop med nya bindor så att skarven inte syns sen. Låt torka. Nu har du en form redo att gjutas i. Ska du gjuta i gips kan det var en bra ide att hälla ner lite såpa eller diskmedel jämnfördelat i formen så att gipset enklare lossnar sen. Sen är det bara å köra! Häll ner gipset, skaka lätt på formen så att ev bubblor försvinner. Låt torka. Var sen väldigt försiktig när du ska ta ut den gjutna handen ur formen. Använd en tapetkniv för att försiktigt skära upp bindorna, tänk på att inte bryta. 

Lycka till!

Inga kommentarer: