Kalendern 2012, lucka tre:
En favorit i repris - tomat och citronmarmelad
Detta fantastiskt goda marmeladrecept gjorde succé på helgens marknad så därför tänker jag precis som i förra kalendern tipsa om detta goa och enkla recept.

Du behöver:
3 ekologiska citroner
1 halv vaniljstång
1 kg tomater
750 g strösocker eller ljust moscovadosocker
1 krm natriumbensoat

Gör så här:
1. Skrubba rent citronskalet med vatten och riv sedan skalet med rivjärn. Skär bort det vita från citronerna och skiva fruktköttet. Tag ut kärnorna, lägg dem i en tygbit och bind om med ett bomullssnöre.
2. Snitta vaniljstången och skrapa ur kärnorna. Klyfta de sköljda tomaterna och skär bort stjälkfästet. Lägg dem i en stor gryta tillsammans med citronskal, fruktkött, kärnpåse, socker och vaniljsstång.
3. Koka utan lock i minst två timmar tills sockret karamelliserar sig och marmeladen blir mörk. Plocka upp kärnpåsen. Skumma av ytan med en hålslev. Blanda ut natriumbensoat i marmeladen.
4. Häll marmeladen i väl rengjorda glasburkar med tätslutande lock och förvara svalt.

Ett tips är att äta marmeladen på kex tillsammans med en god ost, exempelvis blåmögel eller brie.

Inga kommentarer: